Pagi tadi saya menjenguk ke dapur Kak Ita. Aduhhh ... terus jatuh hati bila tengok gambar Caramel Cheese Pudding Kak Ita yang cantik tu. Nampak sedaaaaappppp sangattttt. Tak boleh tahan la. Tanpa berfikir panjang petang tadi saya ke Tesco mencari bahan2. Nak buat jugak2 puding tu hari ni ;-).
Alhamdulillah, tercapai la jugak hajat di hati nak makan puding Kak Ita ni. Walaupon paras rupanya tak secantik yang dibuat Kak Ita, tapi.... rasanya memang sangat Wowwww !!!. Bayangkan la ... puding karamel yang biasa tu pon dah memang sedap kan ?? ... ini ditambah pulak dengan cream cheese ...aduhhhh .... kecur air liur dibuatnya. Memang sangatlah berbaloi mencuba resepi ni. Tq Kak Ita, tq jugak pada Yani tuan empunya resepi yang mabelesss ni. Jom kita ramai2 cuba resepi yang saya kopipes dari blog Kak Ita ni ...
CARAMEL CHEESE PUDDING
Oleh : Azlita Aziz
Resepi Asal : Yani (My Resepi)
BAHAN2 :
[ Karamel ]
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam [ Puding ]
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam [ Puding ]
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon
CARA2NYA :
Sediakan karamel
Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.
Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.
Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.
Kemudian
masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji
sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
Panaskan susu sehingga hampir mendidih.
Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.
Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
Sejukkan sebelum dihidang.
Sejukkan sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment