Sunday, January 29, 2012

Ayam Mentega Rangup

Dah berhari2 rasanya menu ni tertangguh sejak terpandang resepi ni dekat blog Kak CT hari tu.  Padahal bahan2nya semua sedia ada di rumah.  Pagi semalam dah elok2 keluarkan ayam dari peti sejuk, tiba2 che abang ajak berjalan2 naik tren ETS pulak ... saja nak merasa naik tren baru tu.  Disebabkan nak berjalan, dah tak jadi memasak ...simpan la balik ayam tu.  Hari ni memang tak ada plan nak kemana-mana. Jadi, lepas balik daripada Pasar Borong Selayang tadi, saya pon mulakan la operasi menyediakan Ayam Mentega Rangup ni. Biasa yang kita dengar udang goreng butter je kan?. Rupanya2 ayam pon sedap jugak kalau dibuat goreng butter. Wangi sungguh baunya. Nak pulak ayam yang digoreng tu bahagian isi je, rangup pulak tu. Apa lagi ..... laju aje la makan tadi. Sampai che abang cakap .... "udah2 la tu, simpan untuk malam pulak". Opsssss.... tak sedar pulak .... hehehe ....

Bagi yang nak mencuba Resepi Ayam Mentega Rangup ni, boleh rujuk resepi ni dari blog Kak CT. Cantik betul gambar2 masakan dalam blog Kak CT ni... semuanya nampak sungguh menyelerakan. TQ kepada Kak CT dan jugak kepada tuan empunya resepi asal iaitu Diana @ Melly Mey kerana berkongsi resepi yang sedap dan mudah ni. Dekat blog Diana siap ada gambar step by step lagi cara2 nak masak ayam mentega rangup ni. Mudah sangat nak faham. Terima kasih ye, saya mintak izin berkongsi resepi di sini ...


AYAM MENTEGA RANGUP
Sumber : Kak CT

BAHAN2 :
2 keping dada ayam - dihiris
2 tangkai daun kari - dihiris
4 biji cili padi - dicincang
60 gm mentega (boleh ditambah jika nak kuahnya bersalut banyak kat ayam)
1/2 biji bawang besar - dicincang
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula (Kak CT guna madu)

BAHAN2 PERAPAN :
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix (saya guna Kiub Ayam Maggi)
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
 
CARA2NYA :
1.Ayam digaul bersama bahan2 perapan. Perapkan selama 20 minit.
2.Salutkan ayam dengan tepung jagung. Goreng sehingga garing, angkat & ketepikan.
3.Cairkan mentega. Masukkan bawang besar, daun kari & cili padi. Tumis sehingga naik bau.
4.Kemudian masukkan ayam dan gula (atau madu). Kacau sebati.
5.Angkat dan siap untuk dihidang.
 
 
 

No comments:

Post a Comment