Saturday, January 7, 2012

Rendang Lokan


Pernah makan lokan tak ? Malam ni saya masak rendang lokan. Kebetulan siang tadi saya ikut en. husband balik ke Port Dickson. Dapat la gantung periuk kejap ;-P. Selalunya kalau ke Port Dickson husband saya memang akan ikut jalan dalam, ikut Sepang. Masa otw balik ke KL tadi, kami singgah sekejap kat tepi jalan untuk beli lokan ni. Kawasan Sepang dan Pantai Bagan Lalang memang selalu ada jual lokan. Sekilo harganya RM2.50 je. Husband saya tadi beli 4 kilo. 4 kilo ni apalah sangat ... bak kata husband saya ... timbang batu je ... berat dek cengkerangnya tu aje ha.


Sampai je rumah tadi dah dekat nak maghrib. En. husband pon tanpa berlengah2 tolong la kopekkan lokan ni. Nak bagi senang kena direndam dalam air panas dulu. Selalunya ini memang kerja dia lah ... saya tukang masak je :-p. Saya memang tak biasa pon makan lokan ni. Dah kawin baru la belajar makan. Kalau en. husband tu lain la, dia memang membesar dengan lokan ni. Dari kecik lagi dia dah biasa mengutip lokan. Katanya, dulu bila musim raya, rendang lokan ni memang menjadi juadah istimewa kat kampung dia. Kalau pagi raya selalunya rendang lokan ni la yang akan dicari orang dulu.

ini je banyaknya 4 kilo tadi ....

Untuk rendang lokan ni cara masaknya sama je macam rendang2 biasa. Tadi saya masak ikut apa yang ada kat umah je asalkan menjadi rendang. Rendang lokan ni lebih kurang macam rendang kerang cuma isi lokan ni lebih besar dan kenyal dari kerang. Rasanya ?? ... kalau ikutkan tekak saya, rasanya memang macam kerang tapi .... isinya liat sikit. Nak kena kunyah macam daging. Kata en. husband, memang macam tu, liat2 sikit. Saya tanya dia, "kalau kita rebus dulu dalam pressure cooker jadi lembut tak ?". ... dia kata dia pon tak terpikir ... haha. Ye la .... orang dulu2 mana la ada pakai pressure2 cooker ni. Hmmmm .... next time nak cuba tengok camane kejadiannya kalau dimasak dalam pressure cooker dulu :-P



RENDANG LOKAN

BAHAN2 :
4 kilo lokan (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
2 biji bawang besar  + 4 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar cili padi yang dikisar
4 sudu besar cili kering yang dikisar
2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 biji bawang besar (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
5 hiris halia 
1 batang serai (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok)
1/2 keping asam keping
+-2 sudu besar gula merah/melaka
garam secukup rasa

CARA2NYA:
1. Lokan direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.
2. Tumiskan bahan2 yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.
3. Masukkan lokan + garam + gula merah  Kacau sebentar
4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit.
5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi atau roti.



2 comments:

  1. salam intan,

    nampak menarik rendang lokan tu..leh try ni..cam sedap je liat2 tu...hehhe..

    intan,

    out of topic ni..nk minta tlg ajar guna microwave conventional oven panasonic...hehhe...sbny tgh dok search cara guna tuk buat kek/biskut/piza/..terjumpa komen intan dlm 1001resepi pasal intan pun ada jenis yg sama kan...sy ni jenis yg tak pandai langsung buat kek, tgk resepi kata kena bakar 180c lah, guna api atas bawah lah..bukak fan lah..tapi bila tgk microwave tu takde lak function tu..bikin penin la..selama ni mmg guna tuk panaskan lauk je..rasa sayang je beli mahal2..huhu...

    harap intan kalau ada masa leh la tolong ajr dlm blog ye..step2 ngan nak tekan yg butang apa..hehhe...

    terima kasih banyak2.. ;)

    anak.anakan@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam Sal ;-),

    Sebenarnya saya ni pon baru jugak nak blaja2 memahami dan mengenal hati budi oven kita tu .... ;-P hehe. Masa saya memula guna oven tu dulu memang huru hara la jugak ... sampai pernah la memetir kilat kat dalam oven tu disebabkan tersalah pilih function... huhu... Stakat ni yang saya biasa guna ...function microwave, conv. bake dan grill. Tak banyak sangat function lain yang saya dah try ... insyaAllah ... pelan2 nanti kita cuba ye. Kalau untuk memanas2 lauk tu memang saya tekan button timer ngan start je, yang itu untuk microwave, tak boleh pakai redai besi atau bekas aluminium. Kena pilih pinggan atau bekas plastik yang sesuai untuk digunakan bila guna function microwave. Kalau untuk bakar2 kek, buat pizza, roti semua yang tu boleh guna bekas aluminium. Untuk buat kek/pizza/roti ... yang selalunya saya guna, tekan button conv. bake + button timer. Kalau nak panggang ayam saya tekan button grill ... dia akan keluar dua pilihan sama ada grill tinggi atau rendah. Selalunya saya pakai grill tinggi melainkan saya nak masak untuk tempoh masa yang lama saya pilih grill rendah. Saya rasa oven kita ni memang takde api atas bawah. So selalunya saya abaikan aje. Cuma daripada pengalaman saya oven kita ni lebih panas, jadi kalau resepi kata bakar 180c tu ... saya akan kurangkan pada 170c ikut pada keadaan. Ermmmmm ... harap2 pengalaman saya ni sedikit sebanyak dapat membantu Sal. Pasni sama2 la kita explore dan berkongsi info tentang function oven kita ni ye ;-). Thanks ...

    ReplyDelete