Wednesday, May 30, 2012

Oreo Cupcakes With Cream Cheese Frosting


OREO CUPCAKES WITH CREAM CHEESE FROSTING
Oleh : Dang Suria Zainuddin
Sumber : Majalah Saji bulan April 2012

BAHAN2 :
40 g biskut Oreo (buang krim dan dihancurkan)
250 g tepung gandum (dicampur dengan baking powder & diayak bersama)
1 sudu teh baking powder
2 biji telur
90 g mentega (dicairkan)
180 ml susu segar
100 g gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

BAHAN2 KRIM ICING:
120 g mentega
200 g gula icing
1 sudu teh esen vanilla


Untuk cupcakes yang saya buat kat atas ni, saya gunakan cream cheese frosting. Resepi yang saya guna untuk cream cheese frosting ni saya ambil dari laman web allrecipes.com. Saya buat setengah adunan daripada resepi asal dan jadi cukup2 je untuk adunan cupcakes ni.


BAHAN2 CREAM CHEESE FROSTING (1/2 adunan)
225 g cream cheese
58 g mentega
125 g gula icing
1 sudu teh esen vanilla

CARA2NYA :
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla dan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan susu segar.
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
5. Masukkan oreo yang telah dihancurkan.
6. Bakar pada suhu 200c selama 10 - 12 min atau hingga masak. Sejukkan.
7. Pukul mentega dengan gula icing hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
8. Hiaskan cupcakes dengan krim icing dan biskut oreo.


Untuk menyediakan cream cheese frosting...


1. Pukul cream cheese dengan mentega hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
4. Sedia untuk dihias pada cupcakes.



2 comments:

  1. Salam kak intan, saya terbaca komen akak kat http://www.koleksi1001resepi.com/2011/04/bakingmy-teacher.html. Akak guna Panasonic microwave oven inverter convection untuk bakar kek? Saya dah cuba ikut manual: convection tapi kek yang dibakar macam tak naik (sinking). Macam tak jadi je. Nape ek? Boleh akak beri sikit panduan atau tunjuk ajar macam mana nak guna microwave oven convection ni? Terima kasih :) selinaoh7@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Salam Selina. Sebelum tu maaf la ye sebab lambat sangat reply comment ni ;-). Kalau ikut pengalaman dan pengetahuan akak yang tak seberapa ni ... kalau kek yang dibakar tu tak naik rasanya mungkin masalah adunan kek. So far akak guna microwave kita ni ok juga cuma rasanya oven ni panas sikit. So selalunya akak akan kurangkan sikit suhunya dalam 10c supaya kek atau roti akak tak cepat hangus.

    ReplyDelete